Ez az Ecuadorban őshonos kakaóbab fajta ugyancsak kis populációból származhat. Eredete állandó vita tárgya: korábban Criollo-származéknak vélték a legújabb feltételezések szerint azonban inkább a Forastero családhoz tartozik. Criollora utalnak azonban megkülönböztető tulajdonságai: mindenekelőtt erős illatos aromája, virágos ízei ami az Arriba nevű csokoládéban, kakaóban érezhető. E minőség teszi népszerűvé a prémium csokoládét gyártók körében. Termése általában a sárga és a zöld különböző színeiben játszik és a gyümölcsök mélyen barázdáltak.
Mára azonban az eredetileg Nacional fajtát termő területek több mint 95 százalékát áttelepítették, többségében Trinitario hibridek majd CCN-51 fajtával helyettesítve a kevéssé ellenálló National fajtát. A nagy múltú ecuadori kakaótermesztést óriási megrázkódtatások érték az elmúlt évtizedekben növény betegségek formájában. Ezért ma már a magas minőségű fajtát csak néhány szövetkezet termeszti.