Egy kis ropogtatnivaló...
A croquant szó ropogóst jelent franciául. Az olvasztott cukorba (karamellizált cukorba) mandulát, mogyorót vagy egyéb csonthéjas magot tesznek, melyet a száradást követően apró darabokra törnek. Itthon inkább grillázsként ismerjük.
Egy egyszerű és gyors recept, amit házilag is el tud készíteni mindenki:
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
- 5 dkg durvára vágott mandula (és/vagy dió, mogyoró, pisztácia, szezámmag, esetleg kakaóbab töret)
- 2 dkg vaj
- 1,5 dkg akácméz
- 4 dkg cukor
- kb. 20 dkg étcsokoládé (a megmártáshoz)
A vajat, cukrot és a mézet egy kis lábasban épphogy összeolvasztjuk. A tűzről levéve belekeverjük a durvára vágot magvakat. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben a lehető legvékonyabban elterítjük.
200°C fokra előmelegített sütőben kb. 6-7 perc alatt karamellizálódik a massza.
Érdemes gyakran ránézni, mert sütés közben nagyon gyorsan meg tud égni!
Tipp: Ha kész, hagyjuk kihűlni. Ha esetleg jobban sülne a széle a sütőben, akkor kivesszük, kicsit kihűtjük, a kész széleket letörjük, majd a közepét még visszatesszük picit sülni.
A kihűlt grillázst tetszés szerint kisebb-nagyobb darabokra törjük és a csokoládéban megmártjuk.